Cara Hilangkan Jerawat Batu Anak Remaja Supaya Tak Malu Nak Berkawan

Baru-baru ini, ada seorang budak sekolah dalam lingkungan 14-15 tahun whatsapp saya secara personal. Tanpa membuang masa, adik itu terus menceritakan masalah jerawat yang dialaminya yang mula membiak di atas mukanya sejak Tingkatan 2.



Dia juga kongsi gambar beliau ketika umur 14 tahun, memang flawless dan licin! 

Kemudian, adik itu kongsikan pula gambar mukanya sekarang. Tidak dinafikan. saya yang melihat ni pun boleh merasakan kepedihan dia - bukan sahaja tak ada confidence nak berkawan di sekolah, tapi melihat dari jerawat-jerawat besar yang dah masak kekuningan di atas muka beliau - pastinya adik ini sedang menanggung sakit.



Sakit tau jerawat masak banyak-banyak ni! 

Tips Senang 'Membuang' Pada Bulan Puasa Supaya Perut Tak Rasa Sebu

Trend Makan Masa Bulan Ramadhan: Berbuka Like A King! 

Betul tak? 

Pergi bazaar Ramadhan - kemudian lupa diri. Beli ikut nafsu. Sampai je rumah, pandang je makanan yang kita beli tu. Banyaknya! 

Nak taknak, terpaksa habiskan - kerana nanti membazir. 

Kalau ada kawan-kawan/keluarga - boleh kongsi! Tapi kalau takde, menangis lah nak habis kan sorang-sorang. 

Kemudian perut macam nak meletup! 
Dengan air yang kita minum tak cukup, makan macam-macam - Nak membuang pun SUSAH! 


Jadi, senak lah perut. Dari pagi cakap nak pi Terawih, tapi sebab dah kenyang sangat dan tak boleh bangun 

TIDUR TERUS! 

Kalau Dah Makan Ubat Doktor - Kena Makan Shaklee Lagi Ke?

Ramai kastemer yang tanya saya - 

"Perlu ke makan Shaklee ni? Sebab saya dah makan ubat dari doktor" 

Contoh health concern mereka adalah : Kencing Manis 

Okay, mai dengar cerita akak. 

Doktor bagi ubat, Shaklee ni supplements.

Tips MInum 8 Gelas Air Masak Semasa Bulan Puasa

Kita memang digalakkan untuk minum 8 gelas air sehari kan? Lebih kurang 2.5 liter. 

Tapi, saya tahu struggle nya. 

Tak puasa pun susah nak cukupkan 8 gelas!

Ok,  save gambar ini dan simpan dalam handphone - senang nanti nak rujuk selalu!

Nak Try Jual Shaklee, Tapi Ada ke Kastemer?

Ramai yang I approach ajak jual Shaklee, juga yang PM I cakap nak jual Shaklee - mengalami dilema yang sama; 

"Tapi kak, ada ke orang nak beli? Macam dah ramai je orang yang jual Shaklee ni!" 

Jawapan saya sama saja, 

"Rakyat Malaysia ada 35 juta orang, SID (Shaklee Independent Distributor) ada sejuta tapi yang aktif menjual ada dalam 20% saja. Jadi, sape nak jual kat lagi 30 juta rakyat Malaysia ni?" 



Yes, banyak lagi market belum diusik. Takyah pergi jauh. 

Resipi Menarik Menggunakan ESP Shaklee Supaya Tak Cepat Bosan

Haritu ada kastemer whatsapp I, 

"Kak, ada cara lain tak nak minum ESP ni. Saya memang dari kecik tak minum soya"

Haa gitu pun ada, ye lah kita ni nak minum ESP selamanya. Walalupun secawan je sehari, tapi lama-lama boleh boring jugak kan?

Jom kita tengok macam-macam resipi ESP yang kita boleh cuba!

Tips Sediakan Sahur Dengan Pantas Walaupun Terjaga 15 Minit Sebelum Subuh!

Dah puasa ke-5 ni, ada tak yang dah terlepas nak sahur? Hehe, saya lah tu! 


Tapi, saya sahur seorang tak ada rasa bersalah sangat - bayangkan kalau ada anak-anak kita nak kejutkan sahur. Kasihan mereka jika tak dapat nak sahur, nak pi sekolah semua habis lah lembik nanti. 

Meh kite tengok tips sediakan sahur dengan cepat :) 

HQ Shaklee Baru Yang Lebih Mesra Dan Visible di Sunway!

Tahukah anda bahawa HQ Shaklee sudah berpindah? Dah takde di The Pinnacle lagi! 

HQ Shaklee yang baru berada di Sunway GEO. Yang bestnya, dari jauh pun boleh nampak dah ada tulis SHAKLEE!

Boleh waze Sunway Geo - sampai je terus nampak Shaklee!

Tips Kecilkan Saiz Pinggang Sempena Nak Pakai Kebaya Raya Nanti, Berserta Testimoni!

Trend Baju Raya Tahun ni, KEBAYA! 

Rizalman for Zalora, cantiknya!

Haha, rata-rata baju yang saya tengok orang jual dalam Facebook dan Instagram adalah kebaya! Kebaya klasik tu, cantiknyaa! 

Tapi nak pakai kebaya.... Perut ni nak taruk mana!

Nak Berhenti Kerja Dan Jaga Anak Sendiri Kat Rumah, Tapi Macam Mana?

Saya yang belum ada anak ni pun teringin yang amat nak berhenti kerja pejabat!

Sebab sejak kahwin ni, saya nak cuba berada di rumah sekerap mungkin; nak masak untuk suami, nak settle kan baju-baju, nak buat-buat kerja rumah lah ceritanya!

Macam-macam saya bayangkan dalam kepala ni.

Suami balik kerja petang, saya nak hidangkan kuih yang buat sendiri,
Bake kek ke,



Syok kan? 

Rawat Sakit Tumit Kronik Dengan Vivix Shaklee!

Apakah Plantar Fasciitis?

Tips untuk Maintain Pengeluaran Susu Semasa Bulan Puasa

Rasanya fear setiap ibu adalah bila dah masuk bulan Ramadhan; bila makan kurang, susu pun akan kurang kan? 

Lojik Untuk Turun 10kg Masa Bulan Puasa - Nak Tahu Macam Mana?

Haritu masa session training dengan personal trainer saya, beliau banyak kongsi tips macam mana nak turun berat semasa bulan puasa. Yang best-nya, beliau cakap yang bulan puasa adalah masa yang paling senang untuk turun berat badan! 

Haa, menarik kan?

Terus terbayang-bayang baju kebaya untuk raya pertama nanti kan?

Saya nak ni!

Kasihankan Suami Mengantuk Drive Balik Kampung - Apa Nak Buat?

Musim perayaan ni kita banyak travel kan?


Belum masa hari raya lagi, bulan puasa mesti kita ada nak berbuka dekat kampung, dekat rumah mertua dan sebagainya. Dan kena jauh tu jauh2 juga ye dok?

Period Macam CHIPSMORE - Kejap Ada, Kejap Takde!

Ramai kastemer I yang whatsapp dan PM kat Facebook bagitahu yang mereka mengalami masalah period yang tak teratur. Ada yang period datang, lepas tu dua bulan takdak - then ada, lepas tu empat bulan pulak tak datang. Kiranya, kitaran haid nya tak teratur. Ada yang lebih kasihan, 5 tahun tak period. Lama kan? Kasihan lagi-lagi kalau dah kahwin - sebab susah nak merancang nak tambah ahli keluarga kan?

Okay, meh baca.

Pengguna Tegar ESP - TAPI ESP ASYIK SOLD OUT!

Saya rasa pengguna setia ESP mesti tahu masalah ESP sekarang : Selalu nau takde stocks! Ini realiti sekarang, bila Shaklee restocked ESP - sekejap je terus SOLD OUT. Kejap tu ada pernah sekali 30minits dah habis licin! 

Macam-macam cara Shaklee dah buat untuk pastikan sistem pembahagian ESP ni adil kepada semua pengedar; limitkan kuantiti ESP setiap pengedar, jual online dahulu supaya semua pengedar ada access untuk berebut dan sebagainya - TAPI MASUK TAK CUKUP! 

Bayangkan ada ibu menyusu baby yang betul-betul bergantung kepada ESP as milk booster - bayangkan macam mana nak buat ni? Kalau tak ada ESP nanti production susu drop, aduhai.

Hehehe, drama kan?

Jangan risau - Cinch Shake kan ada!

Supplemen Untuk Anak Yang Selalu Jatuh Sakit Supaya Tak Perlu MC Lagi

Benda terakhir yang kita nak tengok berlaku kat anak kita ialah - tengok anak sakit. 


Sedih kan?

My Journey Towards A Healthier ME

Hello! 

I have this sudden feeling of wanting to write in English, so here goes nothing! 

You may know that I am now in a looooong journey towards a healthier version of myself; when I say healthy, I mean physically and mentally. 

But before that, let me tell you how I was before; exactly 5 months ago and beyond that. I was never a healthy person. Yes, I indulge in good food (sweet salty creamy food) any time of the day. Even late at night when I feel the urge of having a bar of chocolate - I will willingly drive to the 7Eleven and buy the biggest bar of chocolate I can find. 

I knew it was time for me to make a change. C'mon, I was going to be 28 next year (I am now!) and I really felt the grief of not having any personal achievement which I can be proud about - at this phase of life. So, I knew that the time was NOW. 

I was lazy and fat.

Kenangan Sambutan Hari Ibu Di Hotel Majestic Kuala Lumpur

Hari ini Hari Ibu
Mother's Day 

Dari sebulan yang lepas. kami adik beradik dah mula terfikir apa nak dibuat untuk sambutan Hari Ibu untuk tahun ni. Setelah kami BRAINSTORM (amboi, susah betul nak decide) - kami decide nak bawa Mama makan dekat Hotel Majestic. Minum petang, kerana ada dibuat pakej untuk sambutan Hari Ibu. 

Jadi, pagi tadi sempat jugak pegi ke Petaling Street nak pi cari bunga - Mother's Day ni semua bunga naik harga! Geram juga kita - tapi sempat juga capai sejambak. Mesti Mama happy dapat bunga!

Jadi, di Hotel Majestic tu kami ber-minum petang bersama desserts dan pastries, dan Darjeeling Tea. Sedap juga, di samping saja nak tukar angin.

Kami berempat adik-beradik dengan Mama 

Tips Tenangkan Jiwa Supaya Hati Tak Gundah Gulana & Tak JK

Tahu tak JK tu apa? 
JIWA KACAU!
Hehehehe, 



Selalu kan hati ni macam tak tenang je, tak tahu lah kenapa. Macam terfikir-fikir macam ada yang tak kena, tapi tak pasti lah apa.

Seorang dari Setiap 5 Orang Rakyat Malaysia Adalah Mangsa DIABETES!

Tahukah anda yang setiap seorang dari 5 orang rakyat Malaysia ni ada masalah kandungan gula dalam darah yang TINGGI! 

Atau erti kata lain : DIABETES 

Atau erti kata lain : KENCING MANIS 


Jangan pandang rendah ya, sebab ini dah kira sangat kronik - di mana Malaysia ni antara negara dengan jumlah pesakit DIABETES tertinggi di DUNIA! 

Jangan kita asyik salahkan keturunan

Cara Pekatkan Kuah Masak Lemak Yang Cair Macam Air!

Nak share pengalaman

Semalam lepas habis gym pukul 9, suami call: 


"Boleh tak masakkan tomyam?"


"Barang takde!" - nak cuba ngelat, tapi memang betul banyak bahan takde kat rumah. 

"Ok, kita pergi HERO - tengok apa ada. 

Betul bersungguh dia nak tomyam ni. Ceritanya dah lama juga tak masak untuk suami, lately banyak masak simple ke; ayam goreng dengan budu, bubur ayam, ikan goreng, pasta goreng, gitu2 je. So, ni nampak beria ni kita pun layankan. 

Tapi sampai kat HERO, banyak barang dah takde. Daun limau, daun sup semua dah takde. Dalam hati ni, fuhh maybe dia ajak tapau je lah tomyam pasni. 

Tapi tidak.... "B masak ayam masak lemak lah, dah lama tak masak kan?" 

Baiklah, saya menyahut cabaran!

Ok, balik potong-potong, blend-blend bahan semua - then masak. 

Tiba-tiba rasa macam eh, kenapa kuah ni macam cair je.............

Menderita Migrain Sampai Telan Berpuluh Painkiller Seminggu - Kini TIdak Lagi!

Bahana migraine - sakit kepala sampai tak boleh nak buat kerja langsung. 


Duduk tak kena, 

Baring tak kena, 
Bukak mata tak kena, 
Tutup mata tak kena, 
Cakap tak kena, 
Diam tak kena, 

Semua serba tak kena!

RAHSIA Cara Menulis Post Promo Untuk Tarik Orang Baca!

Sebagai seorang yang menjual something, penting untuk kita tahu macam mana nak tulis - yang membuatkan orang akan baca sampai habis. 

Sebab kita nak orang tahu KENAPA perlu beli dengan kita dan KENAPA pilih kita untuk berurus niaga. 


Ada cara nak explain kat orang kelebihan kita dari seller lain, tapi kena lah tahu caranya. 

Salah cara, orang jelik. Betul tak?

Cara Naikkan Seri Pengantin Supaya Makcik tak Mengata Kulit Pengantin Kusam!

Saya ingat lagi masa nak bernikah dua tahun lepas, masa tu kulit memang berjerawat teruk. Tambah pulak kita yang memang super stressed out kan sebab nak plan macam-macam benda, nak pastikan semua siap; baju kahwin, catering, pelamin, doorgifts, kad kahwin dan baaaaaanyak lagi!
Dah pulak tu, mak asyik lah complain pasal kulit saya ni. Katanya, jangan lah stress sangat - nanti muka kusam semacam masa kahwin! 

Terus takut saya. Nanti orang mengata pulak kan muka pengantin ni dah kenapa tak naik seri! 

Tapi, alhamdulillah masa hari kahwin - muka saya dalam keadaan yang baik. Campur dengan makeup dari mak andam tu, memang meletup lah makeup saya! Hehehe, 

Throwback sikit masa 7 Mac 2015 - Tarikh keramat saya menjadi isteri kepada Ahmad Danial 

Tips Cari Mentor Dalam Shaklee Supaya CONFIRM Dapat Cash Bonus Bulanan!

"Sara, nak join kau buat bisnes Shaklee"

Jawapan saya,
"JOM! Tunggu apa lagi?"

Soalan seterusnya member tanya, 
"Kau boleh guide aku sampai aku berjaya tak?" 

First Time Puasa Sambil Breastfeed - Macam Mana Nak Prepare?

Kurang dari sebulan lagi bulan mulia, bulan Ramadhan akan tiba! Of course ramai yang excited dan tak sabar nak tiba bulan puasa, termauk lah diri saya sendiri. 

Bila terfikir pasal bulan puasa, benda pertama yang saya ingat adalah BAZAR RAMADHAN! Ya Allah, masa bulan ni je I akan rajin ke pasar malam. Lagipun sebelah rumah aje, jalan kaki dah sampai! Mula lah teringat kat murtabak, ayam percik, air tebu ais, roti john dan banyak lagi. 

Dan benda kedua yang saya sangat excited adalah pasal terawih. Disebabkan suami saya sangat busy pada puasa tahun lepas - tak dapat selalu ke masjid, terawih di rumah aje. Harap-harap tahun ni boleh selalu ke masjid - bulan ni lah nak kumpul pahala sebanyak mungkin kan?

Puasa Dan Breastfeeding, TWO in ONE. 


Pengalaman Sendiri : Redakan Jerawat Dan Parut Dengan SHAKLEE!

Harini I nak share pengalaman I sendiri. Ye lah, dah mula makan dalam 4 bulan ni - alhamdulillah baru lah sendiri rasa keberkesan Shaklee ni! Baru boleh konfiden nak eksyennn kat orang. Hehehehe

Sebab I mula makan Shaklee : azam tahun 2017 ni memang nak sihat! Sihat yang betul-betul sihat; berat badan ideal, makan makanan yang berkhasiat, makan supplements, bersukan dan sebagainya.

Basically - I nak ubah cara hidup I ke arah cara hidup yang
SIHAT!

Jadi, I mula mengambil beberapa produk Shaklee - mengikut keperluan. 

Contohnya: 
I mengalami masalah jerawat dari mula akil baligh lagi - dari umur 11 tahun, jerawat tak pernah berhenti tumbuh di muka. Dan kulit juga memang jenis yang berminyak. 

Ni normal lah ni hidung merah, mata sembab - sebab resdung attack almost setiap hari

"Maaf Puan, Saya Terpaksa Potong Kaki Ayah Puan." - Kata Doktor A

Bayangkan bila doktor cakap terpaksa potong kaki ayah, sebab kencing manis nya dah mula makan kaki. 


Anak mana yang tak menangis mengenangkan nasib ayah yang bakal kudung - tak boleh nak berjalan dengan sendiri lagi. Dan lagi teruk, kencing manis selalu melarat - silap-silap kaki lagi sebelah juga kena dipotong.

Tips Cari dan Curi Masa untuk Ber-Side Business Supaya Dapat Cari Duit Lebih

Dalam zaman sekarang ni - cari duit sambilan tu rasanya semua rakyat Malaysia dah buat kan?

Sesambil pegi ofis tu - promote tudung/kek/kuih raya kat kengkawan ofis 
Ada jual barang secara online 
Buat dropship - tak perlu simpan stock, dapat lah duit sikit nak tampung perbelanjaan bulanan

Dan banyak lagi. 

I sendiri dari dulu memang mencari peluang nak mencari duit lebih - sebab kita ni bulan-bulan mesti ada nak beli kasut lah, handbag lah. Lagi best kalau kita ada duit lebih untuk nak bagi mak bapak kita kan? Impian I nak bawak Mama pi umrah, bestnya! 

Tapi, bagi yang bekerja full time macam I ni - memula before buat Shaklee ni - rasa macam "Eeee ada kee masa? Pagi sampai lewat petang dah tentu kat ofis je, malam nak masak untuk suami, nak basuh baju, lipat baju, gosok baju, mop rumah dan segala lagi. 

Aiyoooo mana ada masa!

Pengedar Shaklee Damansara Yang Komited dan Rajin Menjawab Soalan

Hi, 

Nama saya Sara - pengedar Shaklee kawasan Damansara!


Dah lama nak beli Shaklee - tapi banyak sangat soalan dalam kepala ni nak tanya - tapi ade ke yang nak layan?
"Vitamin ni untuk apa? Ni pulak untuk apa? Yang ini pulak?" (ulang 30x sebab nak tahu kelebihan SEMUA produk Shaklee) 
"Kalau untuk nak kurus, nak beli yang mana?"
"Apa fungsi dia dalam proses nak kuruskan badan ni?"
"Tak bahaya ke? Orang kata makan lama-lama buah pinggang boleh rosak?"
"Eh, saya baca soya tak bagus untuk kesihatan - OK ke produk ni?"
"Saya nak ikhtiar pregnant - nak makan yang mana?"
"Eh dah ter-pregnant - nak makan apa pulak?"

"Eh takpe ke saya tanya soalan bertubi-tubi ni?"

Cara Menghilangkan Carpal Tunnel Syndrome Semasa Trimester Ketiga

Pagi ni, sedar dari tidur - macam biasa lah - terus tengok handphone. 

Ala, bukan sebab ketagih handphone (taknak mengaku tuuu!) – tapi sebab nak tutup alarm bangun pagi.

Lalu terperasan PM di Facebook dari kawan sekolah menengah dulu!

Lama tak dengar cerita, tapi tengok dari FB nya tahu lah dia sedang pregnant sekarang – Bestnya!

Beliau nak tanya tentang supplemen Shaklee untuk rawat sindrom Carpal Tunnel yang dia rasa dia sedang nak alami sekarang ni – sebab masa mengandung kali pertama memang dia mengalami masalah ini.

Badan Letih & Lesu - Kenapa Mengantuk Walaupun Cukup Tidur?

Pernah tak you rasa macam ni?

Lusa Nak Bersanding, Cara Kecutkan Jerawatkan Dalam Sehari!


Masalah besar ni kan?
Esok dah nak bersanding!

6 Cara Atasi Rambut Gugur Selepas Bersalin Supaya Tak BOTAK!


Lately ni, banyak kawan-kawan yang baru lepas bersalin mengadu tentang rambut gugur yang teruk. Yes, bukan gugur-gugur biasa - tapi gugur teruk. Macam dalam gambar - tu baru sekali sikat. Kalau hari-hari gugur macam tu, tak ke botak kepala! 

And I tahu ibu-ibu ni dah cuba macam-macam shampoo tapi masih sama - rambut tetap gugur teruk. 

Jom kita tengok petua dan cara atasi rambut gugur selepas bersalin ni - sebelum kepala separa BOTAK!

7 Cara Untuk Meningkatkan Kesuburan Wanita Supaya Makcik-Makcik Berhenti Mengata

Gitu!

Ye, kita (ya saya pun merasainya) yang belum diberi rezeki oleh Allah selepas beberapa tahun berkahwin ni menjadi topik hangat tiap kali balik kampung. Nanti mula lah makcik-makcik membebel kata kita ni tak subur lah, tak usaha betul lah, ada penyakit lah.

Yang paling teruk dikatanya kita mandul.

Cara Kecilkan Fibroid Secara Semulajadi Supaya Tak Kena Operate

Bila dengar ada fibroid mesti kita takut kan? 

Ye lah, ketumbuhan kot! Dah la ada ketumbuhan, dalam peranakan (uterus) pulak tu, ya Allah. 

Dulu I pun sama, takut kalau dengar ada orang kena fibroid. 

Tapi, lepas I dah belajar serba sedikit tentang fibroid ni I confident sikit. At least I tahu apa nak buat sekiranya I atau orang terdekat tiba-tiba ada fibroid. 

Fibroid tu apa?

7 Cara Kempiskan Perut Buncit Dalam Seminggu Supaya Gojes Masa Hari Pernikahan

Ni masalah satu dunia! You are not alone!

Haha, or mungkin 90% lah dari bakal-bakal pengantin mengalami masalah perut tak sempat nak selim ni, takut masa duduk bersimpuh masa nak bernikah tu - PERUT BERLIPAT!

Mat Saleh panggil muffin top sebab dah macam muffin dah ghupanya!

Cara Menghilangkan Alergi Bulu Kucing Supaya Dapat Main Dengan Kucing Parsi Jiran

Jenis yang tak boleh tengok kucing, geram! Kalau nampak kucing kat kedai makan pun rasa nak dukung cium-cium je! Nampak kucing tu macam comel je!

Tapi

Tips Menghilangkan Bekas Jerawat Hitam Supaya Tak Perlu Makeup Tebal

Stress kan bila muka naik jerawat, macam-macam lah kita sapu nak kasi dia cepat surut. Bila jerawat yang siap ada mata tu, lepas dah meletussss bak gunung berapi - berbekas pulak kat muka, hitam-hitam taknak hilang!

Lepas tu ada pula majlis dinner tahunan pejabat ke atau ada wedding saudara ke, dah pulak kena pakai makeup tebal sebab nak tutup bekas-bekas jerawat ni - terus jadi GOMAK!


Stress kan?

Tips Pantang Sendiri Kerana Tidak Mahu Susahkan Mak Di Kampung

Biasa kan kita dengar asal nak berpantang aje, akan balik kampung sebab mak akan jaga. Senang ada orang nak masakkan, nak tolong sama-sama tengokkan baby baru. Dan selalunya sebab suami tak dapat nak cuti lama, nanti kita seorang diri kat rumah nak jaga badan lagi, nak jaga baby lagi. 

Tapi tak semua orang bertuah macam ini.


Ada yang mak dah tak ada, mak mertua pula dah sakit tua, ada yang duk jauh di sebarang dunia tak dapat nak balik kampong untuk berpantang, dan macam-macam lagi. Jadi, terpaksa berpantang sendiri. Taka pa, jangan sedih – harini I share tips pantang sendiri supaya anda kuat untuk diri sendiri dan baby!

Pengedar Shaklee TAMAK Nak Untung Banyak, Asyik Suruh Beli SET!

"Kau ni asyik suggest SET je, nak untung lebih lah tu" - ujar si polan dalam hati dia. 

Si polan nak kurus.

Sis pun rekemen set kurus untuk si polan, yang dalam set tu ada produk untuk bakar lemak, detox toksin/lemak dan untuk bina otot.

"Aik, banyaknya sampai 4-5 produk ni." - kata si polan bukan dalam hati.

Elak Sinaran UV Dari Matahari Jika Mahu Kulit Flawless dan Berseri

Tipu lah kalau you nak suka nak cantik, baik lelaki atau wanita. Kecantikan ni salah satu imej diri kita yang orang akan lihat (dan judge) – and sebab tu lah kecantikan ni secara tak langsung mempengaruhi tahap keyakinan diri kita.

Cantik ni subjektif.

Selepas Sebulan Menjadi SID Shaklee, Saya Semakin Semangat Nak Ber-Shaklee!

Beberapa hari lepas, upline I whatsapp dalam group bagitau.. 

"Kenapa takde sape bagitau bonus dah masuk??" 

Pantas lah kita terus buka CIMBClicks dengan semangatnya nak tengok 'gaji' tengah bulan ni! Ye lah, tengah bulan kan masa poket pun dah kering. 

8 Cara Berperang Dengan Plateau Supaya Berat Kembali Turun

Kita kalau tengah berdiet, kita akan semangat nak teruskan perjuangan bila kita naik penimbang dan jarum tu menunjukkan angka yang makin kecil kan? Makin semangat lah sebab kita makin dekat dengan berat impian kita.

Tapi..

Kena Tahu Jenis-Jenis Kencing Manis Supaya Tahu Rawatan Sesuai

Kencing manis tu bahaya, boleh kena potong kaki. Tu yang kita tahu. 

Kisah Seorang Sahabat Filipino Yang Berjaya!

Semalam sempat luang masa dengan my Filipino friend yang sama-sama kerja di Italy dulu. Namanya Madel.


She is my definition of DREAM BIG!

Sebab apa?

Vivix Shaklee Melindungi Sel Dari Level DNA Untuk Lawan Sel Kanser

Jom borak pasal kanser.

Kanser memang something yang kita memang takut, sebab kita sudah tahu yang kanser ni tak ada penawarnya. Tak ada ubat selain kimoterapi untuk matikan sel-sel jahat tu.

Kalau ada berita tentang ahli keluarga atau kawan-kawan yang kena kanser ni rasa macam nak gugur jantung. Sebab walaupun kita sepatutnya bagi semangat pada mereka waktu ni, tapi hati ni Ya Allah rasa macam akan kehilangan.

Sebab tu kita semua takut dengan kanser.

Sebelum I join Shaklee, I cuma tahu yang kanser ni penyakit membawa maut. Takde penawar.

Kerja Rumah Mudah Sesuai Untuk Anak Kecil Mengikut Umur


"Melentur buluh biarlah dari rebungnya".

Siapa ingat lagi peribahasa yang kita belajar masa sekolah dulu? Ai hampir terlupa tadi, siap kena google dulu nak confirm-kan. Teruk betul, memory lost! 

Nak menerapkan nilai-nilai murni dalam diri anak-anak ni kena lah mula dari awal. Dari mereka baby lagi kita dah ajar dengan senyuman dan gelak ketawa, kita ajar makan makanan yang berkhasiat, kita ajar mereka supaya kemas mainan selepas bermain, dan macam-macam lagi. Cuba you bagi contoh kat ruangan komen tentang macam mana lagi you train anak-anak dari kecil ni. 

Sebagai ibu bapa yang prihatin, kita juga kena lah ajar mereka mengemas rumah. Ala, yang simple-simple aje supaya mereka tahu yang tugasan mengemas rumah ni bukan kerja ibu sahaja (atau bibik) tapi adalah tanggungjawab semua. Secara tak langsung, anak kita akan belajar rasa bertanggungjawab. 

Jom Dengar Cerita Tentang Vivix Shaklee Yang Power Ni!

Nak dengar cerita tak? 

Apa yang sebabkan penyakit jantung, kencing manis dan penyakit-penyakit kronik yang lain ni?

And macam mana Vivix ni bertukang nak melawan penyakit ni semua?


Selain sebab keturunan (orang lain waris harta berjuta-juta lemon, kita warisi penyakit 3 serangkai, kasihan), apa yang trigger sakit ni is exposure kepada radikal bebas (free radicals).

Free radicals ni sumber dia ada banyak; processed food yang kita suka sangat makan tu, radiation from smart phones dan semua smart-smart yang kita rely 99% on ni, smoking (contents dan juga asap rokok tu), pencemaran, sinaran UV, and macam-macam lagi. In general, apa yang kita dah tahu tak elok tu ada free radicals.

Penuhi Keperluan Asas Badan Untuk Kualiti Hidup Lebih Bermakna

Tahun ni azam I memang all out nak change menjadi a better version of myself. Honestly, memang setiap hari saya berjuang nak melawan nafsu diri sendiri supaya tiap hari saya ada improvement. Upgrading yang saya maksud kan adalah dari semua segi; tahap kesihatan saya, cara saya berfikir, apa saya makan, cara pemakaian, cara hidup. Semua lah.

Dari segi kesihatan, I dah berjanji dengan diri sendiri nak mencapai berat badan ideal iaitu maksimum pun 65kg. Sekarang memang dah jauh tersasar! Jadi, by hook or by crook, tahun ni by December, saya kena berjaya mencapai target ni. 

Bukan untuk orang lain, tapi untuk diri sendiri aje.

Supplemen Untuk Anak Cerdik & Cerita Supaya TOP 3 Dalam Kelas!

Ibu bapa mana yang tak usaha nak pastikan masa depan anaknya cerah!