Tips Senang 'Membuang' Pada Bulan Puasa Supaya Perut Tak Rasa Sebu

Trend Makan Masa Bulan Ramadhan: Berbuka Like A King! 

Betul tak? 

Pergi bazaar Ramadhan - kemudian lupa diri. Beli ikut nafsu. Sampai je rumah, pandang je makanan yang kita beli tu. Banyaknya! 

Nak taknak, terpaksa habiskan - kerana nanti membazir. 

Kalau ada kawan-kawan/keluarga - boleh kongsi! Tapi kalau takde, menangis lah nak habis kan sorang-sorang. 

Kemudian perut macam nak meletup! 
Dengan air yang kita minum tak cukup, makan macam-macam - Nak membuang pun SUSAH! 


Jadi, senak lah perut. Dari pagi cakap nak pi Terawih, tapi sebab dah kenyang sangat dan tak boleh bangun 

TIDUR TERUS! 

Kalau Dah Makan Ubat Doktor - Kena Makan Shaklee Lagi Ke?

Ramai kastemer yang tanya saya - 

"Perlu ke makan Shaklee ni? Sebab saya dah makan ubat dari doktor" 

Contoh health concern mereka adalah : Kencing Manis 

Okay, mai dengar cerita akak. 

Doktor bagi ubat, Shaklee ni supplements.

Tips MInum 8 Gelas Air Masak Semasa Bulan Puasa

Kita memang digalakkan untuk minum 8 gelas air sehari kan? Lebih kurang 2.5 liter. 

Tapi, saya tahu struggle nya. 

Tak puasa pun susah nak cukupkan 8 gelas!

Ok,  save gambar ini dan simpan dalam handphone - senang nanti nak rujuk selalu!

Nak Try Jual Shaklee, Tapi Ada ke Kastemer?

Ramai yang I approach ajak jual Shaklee, juga yang PM I cakap nak jual Shaklee - mengalami dilema yang sama; 

"Tapi kak, ada ke orang nak beli? Macam dah ramai je orang yang jual Shaklee ni!" 

Jawapan saya sama saja, 

"Rakyat Malaysia ada 35 juta orang, SID (Shaklee Independent Distributor) ada sejuta tapi yang aktif menjual ada dalam 20% saja. Jadi, sape nak jual kat lagi 30 juta rakyat Malaysia ni?" 



Yes, banyak lagi market belum diusik. Takyah pergi jauh. 

Resipi Menarik Menggunakan ESP Shaklee Supaya Tak Cepat Bosan

Haritu ada kastemer whatsapp I, 

"Kak, ada cara lain tak nak minum ESP ni. Saya memang dari kecik tak minum soya"

Haa gitu pun ada, ye lah kita ni nak minum ESP selamanya. Walalupun secawan je sehari, tapi lama-lama boleh boring jugak kan?

Jom kita tengok macam-macam resipi ESP yang kita boleh cuba!

Tips Sediakan Sahur Dengan Pantas Walaupun Terjaga 15 Minit Sebelum Subuh!

Dah puasa ke-5 ni, ada tak yang dah terlepas nak sahur? Hehe, saya lah tu! 


Tapi, saya sahur seorang tak ada rasa bersalah sangat - bayangkan kalau ada anak-anak kita nak kejutkan sahur. Kasihan mereka jika tak dapat nak sahur, nak pi sekolah semua habis lah lembik nanti. 

Meh kite tengok tips sediakan sahur dengan cepat :) 

HQ Shaklee Baru Yang Lebih Mesra Dan Visible di Sunway!

Tahukah anda bahawa HQ Shaklee sudah berpindah? Dah takde di The Pinnacle lagi! 

HQ Shaklee yang baru berada di Sunway GEO. Yang bestnya, dari jauh pun boleh nampak dah ada tulis SHAKLEE!

Boleh waze Sunway Geo - sampai je terus nampak Shaklee!

Tips Kecilkan Saiz Pinggang Sempena Nak Pakai Kebaya Raya Nanti, Berserta Testimoni!

Trend Baju Raya Tahun ni, KEBAYA! 

Rizalman for Zalora, cantiknya!

Haha, rata-rata baju yang saya tengok orang jual dalam Facebook dan Instagram adalah kebaya! Kebaya klasik tu, cantiknyaa! 

Tapi nak pakai kebaya.... Perut ni nak taruk mana!

Nak Berhenti Kerja Dan Jaga Anak Sendiri Kat Rumah, Tapi Macam Mana?

Saya yang belum ada anak ni pun teringin yang amat nak berhenti kerja pejabat!

Sebab sejak kahwin ni, saya nak cuba berada di rumah sekerap mungkin; nak masak untuk suami, nak settle kan baju-baju, nak buat-buat kerja rumah lah ceritanya!

Macam-macam saya bayangkan dalam kepala ni.

Suami balik kerja petang, saya nak hidangkan kuih yang buat sendiri,
Bake kek ke,



Syok kan? 

Rawat Sakit Tumit Kronik Dengan Vivix Shaklee!

Apakah Plantar Fasciitis?

Tips untuk Maintain Pengeluaran Susu Semasa Bulan Puasa

Rasanya fear setiap ibu adalah bila dah masuk bulan Ramadhan; bila makan kurang, susu pun akan kurang kan? 

Lojik Untuk Turun 10kg Masa Bulan Puasa - Nak Tahu Macam Mana?

Haritu masa session training dengan personal trainer saya, beliau banyak kongsi tips macam mana nak turun berat semasa bulan puasa. Yang best-nya, beliau cakap yang bulan puasa adalah masa yang paling senang untuk turun berat badan! 

Haa, menarik kan?

Terus terbayang-bayang baju kebaya untuk raya pertama nanti kan?

Saya nak ni!

Kasihankan Suami Mengantuk Drive Balik Kampung - Apa Nak Buat?

Musim perayaan ni kita banyak travel kan?


Belum masa hari raya lagi, bulan puasa mesti kita ada nak berbuka dekat kampung, dekat rumah mertua dan sebagainya. Dan kena jauh tu jauh2 juga ye dok?

Period Macam CHIPSMORE - Kejap Ada, Kejap Takde!

Ramai kastemer I yang whatsapp dan PM kat Facebook bagitahu yang mereka mengalami masalah period yang tak teratur. Ada yang period datang, lepas tu dua bulan takdak - then ada, lepas tu empat bulan pulak tak datang. Kiranya, kitaran haid nya tak teratur. Ada yang lebih kasihan, 5 tahun tak period. Lama kan? Kasihan lagi-lagi kalau dah kahwin - sebab susah nak merancang nak tambah ahli keluarga kan?

Okay, meh baca.

Pengguna Tegar ESP - TAPI ESP ASYIK SOLD OUT!

Saya rasa pengguna setia ESP mesti tahu masalah ESP sekarang : Selalu nau takde stocks! Ini realiti sekarang, bila Shaklee restocked ESP - sekejap je terus SOLD OUT. Kejap tu ada pernah sekali 30minits dah habis licin! 

Macam-macam cara Shaklee dah buat untuk pastikan sistem pembahagian ESP ni adil kepada semua pengedar; limitkan kuantiti ESP setiap pengedar, jual online dahulu supaya semua pengedar ada access untuk berebut dan sebagainya - TAPI MASUK TAK CUKUP! 

Bayangkan ada ibu menyusu baby yang betul-betul bergantung kepada ESP as milk booster - bayangkan macam mana nak buat ni? Kalau tak ada ESP nanti production susu drop, aduhai.

Hehehe, drama kan?

Jangan risau - Cinch Shake kan ada!

Supplemen Untuk Anak Yang Selalu Jatuh Sakit Supaya Tak Perlu MC Lagi

Benda terakhir yang kita nak tengok berlaku kat anak kita ialah - tengok anak sakit. 


Sedih kan?

My Journey Towards A Healthier ME

Hello! 

I have this sudden feeling of wanting to write in English, so here goes nothing! 

You may know that I am now in a looooong journey towards a healthier version of myself; when I say healthy, I mean physically and mentally. 

But before that, let me tell you how I was before; exactly 5 months ago and beyond that. I was never a healthy person. Yes, I indulge in good food (sweet salty creamy food) any time of the day. Even late at night when I feel the urge of having a bar of chocolate - I will willingly drive to the 7Eleven and buy the biggest bar of chocolate I can find. 

I knew it was time for me to make a change. C'mon, I was going to be 28 next year (I am now!) and I really felt the grief of not having any personal achievement which I can be proud about - at this phase of life. So, I knew that the time was NOW. 

I was lazy and fat.

Kenangan Sambutan Hari Ibu Di Hotel Majestic Kuala Lumpur

Hari ini Hari Ibu
Mother's Day 

Dari sebulan yang lepas. kami adik beradik dah mula terfikir apa nak dibuat untuk sambutan Hari Ibu untuk tahun ni. Setelah kami BRAINSTORM (amboi, susah betul nak decide) - kami decide nak bawa Mama makan dekat Hotel Majestic. Minum petang, kerana ada dibuat pakej untuk sambutan Hari Ibu. 

Jadi, pagi tadi sempat jugak pegi ke Petaling Street nak pi cari bunga - Mother's Day ni semua bunga naik harga! Geram juga kita - tapi sempat juga capai sejambak. Mesti Mama happy dapat bunga!

Jadi, di Hotel Majestic tu kami ber-minum petang bersama desserts dan pastries, dan Darjeeling Tea. Sedap juga, di samping saja nak tukar angin.

Kami berempat adik-beradik dengan Mama 

Tips Tenangkan Jiwa Supaya Hati Tak Gundah Gulana & Tak JK

Tahu tak JK tu apa? 
JIWA KACAU!
Hehehehe, 



Selalu kan hati ni macam tak tenang je, tak tahu lah kenapa. Macam terfikir-fikir macam ada yang tak kena, tapi tak pasti lah apa.

Seorang dari Setiap 5 Orang Rakyat Malaysia Adalah Mangsa DIABETES!

Tahukah anda yang setiap seorang dari 5 orang rakyat Malaysia ni ada masalah kandungan gula dalam darah yang TINGGI! 

Atau erti kata lain : DIABETES 

Atau erti kata lain : KENCING MANIS 


Jangan pandang rendah ya, sebab ini dah kira sangat kronik - di mana Malaysia ni antara negara dengan jumlah pesakit DIABETES tertinggi di DUNIA! 

Jangan kita asyik salahkan keturunan

Cara Pekatkan Kuah Masak Lemak Yang Cair Macam Air!

Nak share pengalaman

Semalam lepas habis gym pukul 9, suami call: 


"Boleh tak masakkan tomyam?"


"Barang takde!" - nak cuba ngelat, tapi memang betul banyak bahan takde kat rumah. 

"Ok, kita pergi HERO - tengok apa ada. 

Betul bersungguh dia nak tomyam ni. Ceritanya dah lama juga tak masak untuk suami, lately banyak masak simple ke; ayam goreng dengan budu, bubur ayam, ikan goreng, pasta goreng, gitu2 je. So, ni nampak beria ni kita pun layankan. 

Tapi sampai kat HERO, banyak barang dah takde. Daun limau, daun sup semua dah takde. Dalam hati ni, fuhh maybe dia ajak tapau je lah tomyam pasni. 

Tapi tidak.... "B masak ayam masak lemak lah, dah lama tak masak kan?" 

Baiklah, saya menyahut cabaran!

Ok, balik potong-potong, blend-blend bahan semua - then masak. 

Tiba-tiba rasa macam eh, kenapa kuah ni macam cair je.............

Menderita Migrain Sampai Telan Berpuluh Painkiller Seminggu - Kini TIdak Lagi!

Bahana migraine - sakit kepala sampai tak boleh nak buat kerja langsung. 


Duduk tak kena, 

Baring tak kena, 
Bukak mata tak kena, 
Tutup mata tak kena, 
Cakap tak kena, 
Diam tak kena, 

Semua serba tak kena!

RAHSIA Cara Menulis Post Promo Untuk Tarik Orang Baca!

Sebagai seorang yang menjual something, penting untuk kita tahu macam mana nak tulis - yang membuatkan orang akan baca sampai habis. 

Sebab kita nak orang tahu KENAPA perlu beli dengan kita dan KENAPA pilih kita untuk berurus niaga. 


Ada cara nak explain kat orang kelebihan kita dari seller lain, tapi kena lah tahu caranya. 

Salah cara, orang jelik. Betul tak?

Cara Naikkan Seri Pengantin Supaya Makcik tak Mengata Kulit Pengantin Kusam!

Saya ingat lagi masa nak bernikah dua tahun lepas, masa tu kulit memang berjerawat teruk. Tambah pulak kita yang memang super stressed out kan sebab nak plan macam-macam benda, nak pastikan semua siap; baju kahwin, catering, pelamin, doorgifts, kad kahwin dan baaaaaanyak lagi!
Dah pulak tu, mak asyik lah complain pasal kulit saya ni. Katanya, jangan lah stress sangat - nanti muka kusam semacam masa kahwin! 

Terus takut saya. Nanti orang mengata pulak kan muka pengantin ni dah kenapa tak naik seri! 

Tapi, alhamdulillah masa hari kahwin - muka saya dalam keadaan yang baik. Campur dengan makeup dari mak andam tu, memang meletup lah makeup saya! Hehehe, 

Throwback sikit masa 7 Mac 2015 - Tarikh keramat saya menjadi isteri kepada Ahmad Danial 

Tips Cari Mentor Dalam Shaklee Supaya CONFIRM Dapat Cash Bonus Bulanan!

"Sara, nak join kau buat bisnes Shaklee"

Jawapan saya,
"JOM! Tunggu apa lagi?"

Soalan seterusnya member tanya, 
"Kau boleh guide aku sampai aku berjaya tak?" 

First Time Puasa Sambil Breastfeed - Macam Mana Nak Prepare?

Kurang dari sebulan lagi bulan mulia, bulan Ramadhan akan tiba! Of course ramai yang excited dan tak sabar nak tiba bulan puasa, termauk lah diri saya sendiri. 

Bila terfikir pasal bulan puasa, benda pertama yang saya ingat adalah BAZAR RAMADHAN! Ya Allah, masa bulan ni je I akan rajin ke pasar malam. Lagipun sebelah rumah aje, jalan kaki dah sampai! Mula lah teringat kat murtabak, ayam percik, air tebu ais, roti john dan banyak lagi. 

Dan benda kedua yang saya sangat excited adalah pasal terawih. Disebabkan suami saya sangat busy pada puasa tahun lepas - tak dapat selalu ke masjid, terawih di rumah aje. Harap-harap tahun ni boleh selalu ke masjid - bulan ni lah nak kumpul pahala sebanyak mungkin kan?

Puasa Dan Breastfeeding, TWO in ONE. 


Pengalaman Sendiri : Redakan Jerawat Dan Parut Dengan SHAKLEE!

Harini I nak share pengalaman I sendiri. Ye lah, dah mula makan dalam 4 bulan ni - alhamdulillah baru lah sendiri rasa keberkesan Shaklee ni! Baru boleh konfiden nak eksyennn kat orang. Hehehehe

Sebab I mula makan Shaklee : azam tahun 2017 ni memang nak sihat! Sihat yang betul-betul sihat; berat badan ideal, makan makanan yang berkhasiat, makan supplements, bersukan dan sebagainya.

Basically - I nak ubah cara hidup I ke arah cara hidup yang
SIHAT!

Jadi, I mula mengambil beberapa produk Shaklee - mengikut keperluan. 

Contohnya: 
I mengalami masalah jerawat dari mula akil baligh lagi - dari umur 11 tahun, jerawat tak pernah berhenti tumbuh di muka. Dan kulit juga memang jenis yang berminyak. 

Ni normal lah ni hidung merah, mata sembab - sebab resdung attack almost setiap hari

"Maaf Puan, Saya Terpaksa Potong Kaki Ayah Puan." - Kata Doktor A

Bayangkan bila doktor cakap terpaksa potong kaki ayah, sebab kencing manis nya dah mula makan kaki. 


Anak mana yang tak menangis mengenangkan nasib ayah yang bakal kudung - tak boleh nak berjalan dengan sendiri lagi. Dan lagi teruk, kencing manis selalu melarat - silap-silap kaki lagi sebelah juga kena dipotong.

Tips Cari dan Curi Masa untuk Ber-Side Business Supaya Dapat Cari Duit Lebih

Dalam zaman sekarang ni - cari duit sambilan tu rasanya semua rakyat Malaysia dah buat kan?

Sesambil pegi ofis tu - promote tudung/kek/kuih raya kat kengkawan ofis 
Ada jual barang secara online 
Buat dropship - tak perlu simpan stock, dapat lah duit sikit nak tampung perbelanjaan bulanan

Dan banyak lagi. 

I sendiri dari dulu memang mencari peluang nak mencari duit lebih - sebab kita ni bulan-bulan mesti ada nak beli kasut lah, handbag lah. Lagi best kalau kita ada duit lebih untuk nak bagi mak bapak kita kan? Impian I nak bawak Mama pi umrah, bestnya! 

Tapi, bagi yang bekerja full time macam I ni - memula before buat Shaklee ni - rasa macam "Eeee ada kee masa? Pagi sampai lewat petang dah tentu kat ofis je, malam nak masak untuk suami, nak basuh baju, lipat baju, gosok baju, mop rumah dan segala lagi. 

Aiyoooo mana ada masa!

Pengedar Shaklee Damansara Yang Komited dan Rajin Menjawab Soalan

Hi, 

Nama saya Sara - pengedar Shaklee kawasan Damansara!


Dah lama nak beli Shaklee - tapi banyak sangat soalan dalam kepala ni nak tanya - tapi ade ke yang nak layan?
"Vitamin ni untuk apa? Ni pulak untuk apa? Yang ini pulak?" (ulang 30x sebab nak tahu kelebihan SEMUA produk Shaklee) 
"Kalau untuk nak kurus, nak beli yang mana?"
"Apa fungsi dia dalam proses nak kuruskan badan ni?"
"Tak bahaya ke? Orang kata makan lama-lama buah pinggang boleh rosak?"
"Eh, saya baca soya tak bagus untuk kesihatan - OK ke produk ni?"
"Saya nak ikhtiar pregnant - nak makan yang mana?"
"Eh dah ter-pregnant - nak makan apa pulak?"

"Eh takpe ke saya tanya soalan bertubi-tubi ni?"